Kuidas tekivad kodudesse igal sügisel tüütud äädikakärbsed?

(35)
Värvid toovad äädikakärbse aju närviahelate virrvarri selgust. Autor Phuong Ghung, Stefanie Hampel, Julie H. Simpson, HHMI
aA

"Piisab ainult puuviljad tuppa tuua ja kärbseid tekib aina juurde. Millest?" muretses Forte rubriigi "Lihtne küsimus ja tark vastus" kaudu lugeja nimega Heinar. Tõepoolest: probleem on päris tüütu, pista või puuviljad lõplikult külmikusse. Forte leidis siiski spetsialisti, kes selgitab, kust need tüütud putukad me kodudesse tulevad.

Veterinaar- ja Toiduameti loomatervishoiu büroo juhataja Ainike Nõmmisto:
"Äädikakärbsed kuuluvad kõdukärblaste sugukonda. Äädikakärbsed on küll lühikese elueaga, kuid üsna viljakad. Täiskasvanud emane putukas elab paar nädalat ja võib päevas muneda kuni 50 muna.

Munad munetakse vastsete arenemiseks sobivasse keskkonda, nt riknevate puu- ja juurviljade ning käärima läinud vedelike (mahlad, moosid jms) lähedusse.

See, kui kiiresti kulgeb munast kooruva vastse areng valmikuks, sõltub eelkõige temperatuurist ning mida soojem, seda kiiremini see toimub (25 C kestab areng 8-10 päeva).

Kuna äädikakärbeste mune on looduses pea kõikjal, siis nende tuppa “kolimine” toimubki tihti just inimese kaasabil: piisab, kui tuua aiast tuppa värskeid puu- ja juurvilju, mille peal võivad olla äädikakärbse õues munetud munad, mille arengutsükli lõpule jõudmine on vaid aja küsimus."

Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!

Allikas: www.FORTE.ee
Viimased uudised